Iris Backlund Östra Nyland 13.3.2007
Adrian Debutsky är här och nu är han kär igen

"Ett under har skett: Adrian Debutsky har blivit kär. Den charmiga nyhetschefen på Helsingfors Dagblad planerar en gemensam framtid med Johanna Anderson från Lappträsk. Men kan Johanna bli kvitt sitt förflutna och sin svartsjuka ex-pojkvän? Carita Liljendahls roman Horny24 utspelar sig i både Östnyland och huvudstaden.
Adrian Debutsky har nästan allt han kan önska sig: utseende, förmögenhet och karriär. Men efter att ex-flickvännen bedrog honom, har hans förhållanden inte varat mer än en eller två nätter. Adrian får kontakt med Johanna i ett chatforum på Internet. De inleder ett sexförhållande i smyg, eftersom Johanna har en svartsjuk och våldsam pojkvän.
Benjamin Högfors jobbar i Ryssland veckor i sträck, och har olika skumma affärer på gång. Medan Benjamin är borta får hans kompis Jokke hålla ett öga på Johanna.
I början är Adrian och Johanna bara intresserade av sex. Med tiden blir deras förhållande djupare, och till slut flyttar Johanna in hos Adrian. Jobbet på Helsingfors Dagblad är också tillfredsställande. Adrians utforskningar i sexbranschen tyder på att människohandel förekommer i Helsingfors.
Kärleksförhållandet börjar som drömmarnas uppfyllelse, men plötsligt är Adrian och Johanna mitt i en mardröm. Någon kommer att råka illa ut. Hur långt räcker det att man älskar och har förtroende för sin älskade?
Horny24 har en väl genomtänkt och spännande intrig. En stockstuga vid Lappträsket spelar en avgörande roll, och i övrigt utspelar sig händelserna i Lovisa och Helsingfors. Carita Liljendahl beskriver tidningsrutinerna och polisens arbetssätt på ett trovärdigt sätt. Hon är redaktör vid tidningen Östra Nyland sedan många år.
Adrian Debutsky har allt som en romantisk och tragisk hjälte behöver. Adrians relationer till sina föräldrar och barndomsvännen, polisen Anders är fint beskrivna. Ett ytterligare plus är att Adrian uppskattar kvinnor också som vänner.
Boken innehåller långa avsnitt ur Johannas dagbok. De förklarar i viss mån hennes handlande. Samtidigt gör de intrigen långsammare, så att spänningen avtar. Johanna framstår också som förvånansvärt naiv, för att ha den bakgrund som hon har. Kärleksberättelsen och Johannas figur är inte bokens starka sidor.
Spänningsintrigen och människoskildringen som helhet fungerar bäst i Horny24. Jag skulle kalla boken erotisk thriller. Detta trots att författaren ville skriva en erotisk relationsroman, inte någon spännings- eller kriminalroman.
Bokens erotiska inslag är rättframma utan att vara vulgära, men någonting revolutionerande ger de inte. Jan Lindhs pärmillustration är ett blickfång, och bra så. Det skulle ändå ha varit värt att satsa ännu mera på debutbokens innehåll.
Har Staffan Bruuns redaktörshjälte Burt Kobbat nu en konkurrent? De båda författarna bollar med aktuella fenomen, men inte på samma plan. Kobbat är tragikomedins och de snabba slängarnas hjälte. Debutsky har också träffande humor, men han är en vemodig person. Han påminner om Boris Akunins romantiska hjälte Fandorin, fast Fandorin drar nog det längsta strået.
Som läsare har jag saknat en finlandssvensk deckarhjältinna, och någon sådan bjuder Horny24 inte heller på.
Adrian Debutsky kommer att dyka upp i minst en bok till. Det blir ett nöje att se hurdan han är som stor."