Östra Nyland 24 maj 2008, Iris Backlund

Farliga nyheter, Adrian Debutsky!

Nyhetschefen Adrian Debutsky är tillbaka, om möjligt ännu charmigare än förut. Den nya redaktören på Helsingfors Dagblad, Lucas Ericson, blir förälskad direkt. Samtidigt som Adrian försöker reda ut sitt känsloliv är det någon som mördar homosexuella i Helsingfors. Carita Liljendahls roman Uppdrag Utrotning är den andra boken om Adrian Debutsky.
Adrian fyllde nyss 40 och känner sig smickrad när en 28-åring svärmar för honom. Han jobbar bra tillsammans med Lucas, men har aldrig haft romantiska känslor för en man.
För romantiken i hans liv står författaren Anna Kaplinska. De möttes några månader efter att Adrians östnyländska flickvän Johanna Anderson mördades. Om förhållandet med Johanna kan man läsa i den första boken, Horny24 (Eget förlag, 2007). Uppdrag Utrotning är en fristående fortsättning på berättelsen.
Adrian och Anna trivs tillsammans, men Anna behöver tidvis vara ensam för att kunna skriva. Arrangemanget har fungerat bra. Tills Anna åker till Stockholm för att träffa sin ex-pojkvän från före detta Jugoslavien. Som om det inte var nog, misstänker Adrian att Anna har bedragit honom med en tredje man.
Mitt i denna härva stövlar Lucas Ericson in, en ivrig och självsäker valp. Som en ung Adrian fast i homosexuell tappning. Snart får han skriva om ett mordfall tillsammans med sin chef.
En augustinatt mördas en känd homosexuell man på Bulevarden i Helsingfors, inte långt från Adrians bostad. Felix Sardén skulle hålla öppningsföredraget på ett gayläger i Pernå. Efter ytterligare ett mord är det klart att någon är ute efter just homosexuella. Vem blir nästa offer?
Det har skett en märkbar utveckling sedan Horny24, och all tomgång fattas i Uppdrag Utrotning. Intrigen är skickligt uppbyggd och löper smidigt. Dialogen är trovärdig och låter rätt.
Adrian är charmig och tolerant, en sådan hjälte som berättelsen kräver. Samtidigt är han osäker och begår fatala misstag. En man som man måste tycka om trots allt.
Lucas är öppnare än Adrian och ännu så ung att han tror sig vara odödlig. Han är också den enda man som kunde väcka romantiska känslor hos Adrian Debutsky. Låt vara att Lucas förälskar sig så totalt som man brukar göra i flickböcker.
Författaren och Adrian hanterar Lucas’ förälskelse naturligt och finkänsligt. Även Adrians vänskap med polisen Anders Henriksson och med olika kvinnor beskrivs på ett sympatiskt sätt. Extra poäng får Adrian för att han uppskattar skönheten hos den 45-åriga Anna.
Några idéer och personer kunde ha fått mera utrymme i boken. Mördaren är en farlig och tragisk figur, men inte stark nog för att hålla läsaren vaken. Det vill säga mer än en natt, för helst vill man veta hur allt slutar innan man lägger boken ifrån sig. Gärna kunde man ha plågat läsaren litet längre tid i det avgörande skedet.
Händelserna utspelar sig i Helsingfors och i Östnyland. Adrians och Lucas’ promenader i Lovisa är så väl beskrivna att man kunde göra en turistvandring med boken i hand. Eller varför inte en krogrunda i deras fotspår.
I texten kan man bonga olika östnyländska fenomen. När kommundirektören i Pernå dessutom heter Rolf Sjöholm (jämför med Ralf Sjödahl i det verkliga Pernå), då kan man nästan tala om en nyckelroman. Carita Liljendahl är redaktör vid tidningen Östra Nyland i Lovisa.
Uppdrag Utrotning är en sympatisk, rolig, spännande och tankeväckande bok. Det mest tilltalande är kanske att kärleken behandlas så uppriktigt. All kärlek mellan två vuxna. (Iris Backlund)