Sammandrag av frilansjournalisten Mikael Rögårds artikel i Östra Nyland 24.4.08

Journalisten Carita Liljendahl har fått smak på skrivandet, också på sin fritid. Hon kopplar med de litterära skrivandet av från sitt vardagliga jobb som redaktör vid tidningen Östra Nyland .En av huvudpersonerna i hennes första bok Horny24 som utkom i februari 2007 heter Adrian Debutsky och han fortsätter i den nya boken Uppdrag Utrotning (april 2008) sitt journalistjobb och råkar ut för en ovanligare kärlekssaga då Helsingfors Dagblad - där Debutsky är nyhetschef - får en ny manlig medarbetare som visar sig vara homosexuell.
- Den nya killen blir kär i sin chef, avslöjar Liljendahl men betonar att boken ändå inte är någon kärlekssaga för homosexuella.Författaren anser att kärlekens ansikte kan ses på många olika sätt.
- Jag vill betona respekten för andra, toleransen för de sexuella minoriteterna, för andra levnadsformer överhuvudtaget.Miljön i den nyaste boken är som tidigare Lovisa och Helsingfors. Vissa platser är angivna med sina riktiga namn. Det talas t.ex. om Hotel Degerby och Café Skeppsbron. Andra namn har tydliga associationer till existerande personer. Så talas det t.ex. om kommundirektören i Pernå, Rolf Sjöholm. Den nya boken är således en bok att känna sig hemma i.Sidantalet i Uppdrag Utrotning är betydligt mindre än i Horny24, 187 mot 327.
- Jag fick kritik för att min förra bok var för lång, för omständlig. Nu har jag försökt banta ner sidantalet. Kanske någon nu tycker att den här boken är för kort. Åtminstone har den snabbare tempo.Författaren har använt 16 månader till att skriva boken.
- En del läsare slukar boken på 4-5 timmar. Det krävs betydligt längre tid för att skriva en text än att läsa den, något som kan låta som en självklarhet men som kanske ändå bör betonas.Och till den som väntar på bok nummer tre i Debutsky-serien skriver Rögård såhär: I tankarna finns redan en tredje del om Adrian Debutsky. Huvudpersonen tycks inte släppa greppet om författaren.