Loviisan Sanomat 29.4.2008

Otteita Maria Schulginin, freelance-toimittaja, palstasta "Eilen, tänään, huomenna..." 29.4.08 (Loviisan Sanomat)

Nyt on korkea aika alkaa verrytellä ruotsinkielen taitoa, sillä Östra Nyland-lehden toimittaja Carita Liljendahl on palkinnut edellisen romaaninsa toimittaja Adrian Debutskyyn ihastuneita lukijoitaan ja kirjoittanut uuden kirjan nimeltä Uppdrag Utrotning (vapaasti suomennettuna Tuhoamistehtävä).
Uutispäällikkö Debutsky pukeutuu edelleen Calvin Kleinin, Armanin ja Dolce&Gabbanan vaatteisiin, seurustelee kirjailija Anna Kaplinskan kanssa, mutta joutuu tutkailemaan omaa suhdettaan vastakkaiseen sukupuoleen.
- Tämä kirja, samoin kuin edellinen romaanini, on paitsi jännäri myös rakkausromaani, kertoo kirjailija. Sen toinen päähenkilö, nuori toimittaja Lucas, on rakastunut Debutskyyn. Minusta rakkaudella on monenlaisia kasvoja. Itse asiassa rakkaus, läheisyys, himo ja hellyys eivät liity mitenkään ihmisen sukupuoleen. Ne ovat kaikille tuttuja, yhteisiä tunteita.

Miksikö Liljendahl sitten haluaisi toisinaan olla mies?
- Koska en syntynyt mieheksi, voin olla sitä Debutskyn kautta.

Toinen syy siihen että kirjailija haluaa olla mies on se että hänen mielestään miehille sallitaan laveampi elämä siinä missä naisen oletetaan olevan myötäilijä ja kuuntelija.
Kirjan jännäriosuuden sarjamurhat perustuvat homovihaan ja kirjan tapahtumat liikkuvat Helsinki-Loviisa-akselilla.

Ja millainen on Loviisan gayscene?
- Samanlainen kuin muissakin pikkukaupungeissa eli kaapissa. Täältä muutetaan Porvooseen, Helsinkiin ja Tukholmaan.