Östra Nyland 26.6.2008

Sociolog och skriftställare Thomas Rosenberg jämför Carita Liljendahl med rikssvenske succéförfattaren Henning Mankell
Sammanfattning av Mikael Rögårds text i Östra Nyland 26.6.08. Artikeln baserar sig på en intervju som Rosenberg gjorde med Liljendahl på sommarens bokcafé i Saltbodan, Lovisa.

Kommer Lovisa att få uppleva Debutsky-vandringar i framtiden precis som Ystad i Sverige har fått uppleva vandringar i Henning Mankells fotspår?
Den svenska deckarförfattaren Henning Mankell har blivit så populär i Sverige att staden Ystad på den svenska sydkusten har utnyttjat Mankells popularitet för egna turistambitioner.
Var ligger Ystad, frågar sig många Mankell-vänner. På samma sätt kan man tänka sig att läsarna av Carita Liljendahls böcker börjar fråga sig var Lovisa ligger, staden där en stor del av händelserna i hennes böcker utspelar sig.Rosenberg säger att han var imponerad av debutromanen Horny24 men anser att den nya boken är om möjligt ännu bättre.
Han är tacksam för att författaren utöver det positiva om bygden också lyfter fram problem som prostitution, trafficking och människohandel, samt andra "skuggor i idyllen".Thomas Rosenberg berömmer miljöbeskrivningarna och personporträtten i Liljendahls böcker. Särskilt den nya boken anser han vara medryckande.

Intressant blogg.
Rosenberg har också läst Liljendahls blogg på blogg.aftonbladet.se/23560. Han konstaterar att det är en diskussion som förs nästan on line, den är alltid aktuell och oerhört intressant. På bokcaféet dryftade man också frågan huruvida bloggskrivande kan fungera som en terapeutisk process, inte bara av författaren utan av hela Lovisa.