Loviisan Sanomat, 3.6.08, recension av Johnny-Kai Forssell

Carita Liljendahl teki sen taas. Jäivätkö esikoisteoksen, Horny24, lopputapahtumat vaivaamaan kirjailijaa vai saiko hän kustantajien penseästä vastaanotosta voimaa? Kuitenkin Liljendahl on kirjoittanut ja kustantanut nyt ilmestyneen toisen romaaninsa Uppdrag Utrotning (Tehtävä Tuhoaminen).
Kirja etenee edellisen teoksen henkilöitten voimin sillä erotuksella kuitenkin, että Liljendahl ottaa osaa sukupuoliroolikeskusteluun ja homoseksuaalisuuteen väkevien ja uusien henkilökuvien kautta. Dekadenssissakin löytyy ja ruumiita tulee.
Liljendahlin teksti on nyt kypsempää ja juoni kulkee selkeämmin, aikamoisesta henkilögalleriasta huolimatta. Ällistyttävän taitavasti kirjailija on kyennyt asettumaan henkilöittensä asemaan ja tunnistanut hyvin erilaiset identiteetit.
Teoksen maisemat ja päähenkilöt ovat samat kuin Horny24:ssä joskin nyt mystinen henkirikos eroaa tyypillisestä siten, että se tapahtuu homoleirillä Pernajassa.
Tutun päivälehden piiriinkin on tullut seksuaalisesti poikkeava toimittaja. Kaiken tämän keskellä päähenkilönomainen uutispäällikkö Adrian Debutsky joutuu jälleen kerran paneutumaan myös omaan sisimpäänsä. Tämän jaakobinpaininsa hän käy latelemalle itselleen tiukkoja kysymyksiä omista arvoistaan ja tavoitteistaan, vapaudestaan ja ihmissuhteistaan.
Ja ikään kuin tämä ei riittäisi niin toimitukseen kiinnitetty gaymies rakastuu miehiseen uutispäällikköön.
Liljendahl heittää lukijalle kysymyksiä ja mielipiteitä romaanihenkilöittensä kautta. Rakkaus onkin sukupuoletonta ja miehen elämä on paljon yksiviivaisempaa kuin naisen. Vai onko? Tämäkin kirja antaa lukijalle oivan kuvan suuren sanomalehden toimituksesta, toimittajien elämänmenosta ja ristiriidoista.
Ja kaiken yllä leijuu kuoleman varjo. Väkivaltaisen kuoleman. Ja kuten Horny24:n yhteydessä jo totesin, olisi tämäkin kirja saatava suomennetuksi!
Adrian oli juuri ohittanut Porvoon kun matkapuhelin soi. Paskat, nyt on jotakin tärkeää tapahtunut hän ajatteli, kun näki näytöllä Sandersin nimen. – Nyt on yksi uhri lisää, olivat Erikin ensimmäiset sanat.