Hufvudstadsbladet 30.4.2007, Dan Kronqvist
Burt Kobbat har en konkurrent

”Erotisk relationsroman” vill författaren kalla sin debutbok, och det ligger något i det. Samtidigt är Horny24 ändå en typisk modern kriminalroman till sin konstruktion och sitt innehåll. Folk dör och misshandlas, och journalister och poliser jagar gärningsmännen.
Carita Liljendahl, journalist på presskollegan Östra Nyland, beskriver detaljerat ett Helsingfors där Hufvudstadsbladets värsta konkurrent heter Helsingfors Dagblad, också en sjudagarstidning i tabloidformat. Där jobbar den snygge och välbärgade Adrian Debutsky, en kultiverad, duschad och välklippt version av Staffan Bruuns något slitne huvudperson Burt Kobbat. Debutsky har länge suttit och slickat såren sedan hans flickvän bedragit honom och stuckit iväg med en odåga på Hbl-sporten. Via ett chattforum på nätet har han nu kommit i kontakt med Johanna Anderson från Lappträsk. Han vet inte så mycket annat om henne än att hon väcker hans lustar och att han vill leva resten av livet med henne. Överraskande snabbt flyttar hon in hos honom med sitt lilla pick och pack och en laptop hon betraktar som sin. Efter sig lämnar hon Benjamin, en patologiskt svartsjuk och våldsam pojkvän som tillbringar en stor del av sin tid på olika jobb i Ryssland. Och så hans kompis och springpojke Jokke, som ofta fått ta hand om Johanna. Om allt det här, och om allt som Johanna bara anförtror sin dagbok, vet Adrian mycket lite.

Det förflutna är nära
Om man googlar bokens titel blir man inte överraskad. Det finns en oändlig lista med ”horny24/7” , och bilderna gör att ingen behöver tveka om vad som säljs. Samma industri handlar Carita Liljendahls bok om, men här sker lika mycket i lantlig östnyländsk frid som på huvudstadens nattklubbar och barer. Medan Helsingfors Dagblads reportrar utreder tips om människohandel blir Johanna allt mer osäker och rädd, för det förflutna är inte längre borta än Jokke.
En roman om trafficking, grovt sexuellt utnyttjande och kriminalitet borde räcka. Horny24 är dessutom en ingående skildring av det komplicerade själslivet hos en framgångsrik och till det yttre självsäker journalist och en skrämmande rapport om hur en relation kan urarta utan att ens de närmaste anar någonting.
Det går säkert att ge ut böcker utan att ta omvägen via ett förlag, men då missar man möjligheten att få goda råd av en professionell lektör. Nu tyngs Horny24 trots en utmärkt grundintrig av en del lös ballast som gör intrigen onödigt spretig och boken onödigt tjock. ”Kill your darlings” är ett klassiskt råd som både författare och journalister ofta bör tänka på. För läsarens skull, om inte annat.