Pia Perokorpi, Borgåbladet, 21.4.2007

Debutsky gör trovärdig entré

Att författaren till Horny24 har en bakgrund som redaktör på Östra Nyland märks. Carita Liljendahls debut är fylld av referenser till händelser som nått över nyhetströskeln och handlingen utspelar sig också till en del på en tidningsredaktion.
På ett trovärdigt sätt och med inlevelse beskriver Liljendahl hur arbetet på en redaktion egentligen går till. Det gagnar säkert den som är nyfiken på murvelns jobb bakom kulisserna.
Horny24 har publicerats på författarens eget förlag eftersom hon ville ge ut den i precis den form hon skrev den från början.
Det är förståeligt att man inte vill att någon petar i ens text, men Horny24 hade nog vunnit på kraftigare redigering. Beskrivningarna är väldigt omständliga, så till den grad att man stundom förlorar intresset. Som läsare hade man också hoppats på litet större förtroende från författaren. Allting behöver inte skrivas ut.
Horny24 utspelar sig under sommarmånaderna 2005. Adrian Debutsky har ett år tidigare blivit vald till nyhetschef på Helsingfors Dagblad. På en chatsida på internet träffar han Johanna Anderson och de inleder ett intensivt förhållande.
Från att enbart ha varit ett sexuellt förhållande djupnar relationen och Adrian märker till sin stora förvåning att han är kär. Det är mycket för en reserverad och något självcentrerad ungkarl.
Men Johanna har ett trassligt förflutet och vågar inte berätta för Adrian om alla tvivelaktiga faser hon genomgått. Det enda han vet är att hon levt tillsammans med en svartsjuk man som misshandlat henne och att hon har ett kyligt förhållande till sina föräldrar.
Utan förvarning lämnar Johanna sin sambo och sitt liv i Lappträsk. Att han inte tar sveket med en klackspark är givet.

Modigt drag
Liljendahl har valt en karl till huvudperson. Det är ett modigt drag. Till en början framstår Adrian som rätt osympatisk men han utvecklas och mot slutet förefaller han riktigt hygglig. Hans hjälteinsatser höjer också poängen.
Till bokens starka sidor hör definitivt karaktärerna. Adrians nojiga inställning till sitt utseende är redan komisk i sig. Att det för en gångs skull är mannen som räknar kalorier och fettprocenter är upplivande.
På Helsingfors Dagblad jobbar riktiga stjärnor börjandes med nyhetsredaktören Bruno Lagerstam, en surkart till karl med ett enormt kontrollbehov. Dusterna mellan Adrian och Bruno är dråplig läsning.
Relationen mellan Adrian och bästa kompisen Anders är fint beskriven. Anders är den typ av kompis som alla skulle må bra av att ha, rättfram, underhållande och pålitlig till hundra procent.
Johanna förblir däremot rätt vag och man får inte något grepp om henne. Det hjälper föga att inlägg från hennes dagbok med jämna mellanrum bryter den löpande texten.

Lätt erotisk
Liljendahl beskriver själv sin bok som en "erotisk relationsroman". Syftet var att skriva en bok som hon saknat i det finlandssvenska utbudet.
Så nydanande är Horny24 inte att den skulle fylla en lucka men Liljendahl lyckas nog i sin strävan att skriva en lättläst roman som inte är alltför djuplodande. Boken innehåller också element bekanta från deckaren även om den inte är en renodlad spänningsroman. Att kalla boken erotisk är väl litet att ta i, men säkert får en del beskrivningar någon pryd läsare att rodna.